Basiskompetansekurs: Matematikk og tallbehandling

  • Oppstartsdato: Ved nok påmeldte deltakere
  • Tid: Tirsdag og onsdag 12.00 - 15.00
  • Varighet: 12 uker 
  • UndervisningNettundervisning i kombinasjon med lokal veileder

Matematikk er logikk!

Det finnes en rekke logiske slutninger som gjerne svikter i grunnopplæringen. Dersom man spør en elev med matematikkvansker om når hun «datt av lasset», vil svaret påfallende ofte være rundt 3-4. klasse på barneskolen. Det er da man begynner med regningsarter som multiplikasjon, og dersom man har en manglende logisk forståelse av tallsystemet i seg selv, kan det være fort gjort å falle av. Et eksempel på slike logiske slutninger som svikter, er sammenhengen mellom tall og navn på tallet. De fleste forbinder tallet 11 med ordet elleve. I praksis setter vi likhetstegn mellom «11» og «elleve», og denne forbindelsen er så innarbeidet at man har vanskelig for å forstå at 11 i realiteten er «én ener og én tier», og videre hvordan vekslingssystemet i ulike tallsystemer er en rasjonalisering av mengder.

Vi legger vekt på forholdet og forbindelsene mellom regningsartene for å skape gode overganger mellom tema som bygger på forkunnskapene deltakerne har. Hvis vi i stedet får deltakeren til å innse at multiplikasjon faktisk bare er addisjon mange ganger, eller at brøk i praksis er det samme som divisjon, eller at prosentregning er en sammensetning av multiplikasjon og divisjon, har man mulighet til å bruke det deltakeren allerede kan, videre inn i neste tema. Dette er et av mange eksempler som stimulerer motivasjon gjennom både mestring og deltakerinvolvering. Suksess med tall handler om mestring, forståelse og gode overganger mellom tema.

Mål

Opparbeide logisk forståelse av tall og matematikk ved hjelp av praktiske oppgaver med stor grad av egenmedvirkning. Bygger på læringsmålene i regning definert av Kompetanse Norge.

Målgruppe

Deltakere som skal ha basiskompetanseopplæring, og som er på eller under nivå 1 i regning i ferdighetsbeskrivelsene fra Kompetanse Norge.

Forutsetninger

  • En lokal veileder må være tilgjengelig gjennom øktene. Ansvarsområder gjelder praktisk gjennomføring og lokal oppfølging. NetPed har fullt pedagogisk ansvar. 
  • For nye bedrifter arrangerer vi veilderkurs i forkant av oppstart. Se eget kurs i denne kursplanen.
  • Alle deltakere kartlegges ved hjelp av Rådgiveren for de med norsk som morsmål, eller Veilederen Basis for minoritetsspråklige.
  • Vi tar forbehold om nok påmeldte deltakere.

Pris

Ta kontakt for tilbud. ASVL-medlemmer har egne priser.

Påmelding

Meld på deltakerne dine i skjemaet under. Ved spørsmål kan du ringe oss på 940 10 210, eller send oss en mail på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

 

Powered by BreezingForms